LOADING...

Braesvalley

Concept, Residential

This single-family home in the Meyerland area of Houston, Texas desired a new, aesthetic solution to outdoor living with residential privacy. This landscape design process offered the ability to block the views from the home’s patio and pool area to the neighbors’ houses and unsightly utilities. Equally, the design brought a feeling of a tropical vacation into the everyday lives of the family.

A new, vibrant, tropical planting scheme was designed to tie the pool and planting beds closely together. Formerly, this was an unused, high maintenance, lawn space but now gives the ambiance of a tropical resort in their own backyard.

Many rooms for outdoor entertainment and recreation were added to fit the needs of a variety of seasons. Correspondingly, weather conditions were also considered to remain climate conscious in this residential outdoor design. Additionally, a new deck was added with a pergola to create a comfortable gathering area out of the sun. This space also provided a secluded, private area for entertainment and outdoor grilling.

An extension was added to the patio space that existed to tie together the two spaces and create better flow. The newly added outdoor room is separated from the yard with planter walls. This added the utility of a home herb garden close to the grill and kitchen. Evidently, the project engineered a design for privacy while enhancing environmental responsibility.

See more outdoor living designs: Lake Whitney Compound – Social Spaces – Tannenbaum Design Group (tbaumdesign.com)