LOADING...

Lake Whitney Compound – Phase 1

Concept, Masterplan

Located on the edge of Lake Whitney, this five-house family compound features the addition of a new lake house and accompanying lodge that overlook a grand view of the lake, as well as three renovated homes at the front of the property. This family compound included a pool and patio design that successfully created private lake views with ample opportunities for socialization, entertainment, leisure and relaxation.

The view of the lake is escalated to a new sight by this unique family compound outdoor living design – a view no one else can have. The additional lodge and three other renovated homes were enhanced and brought back to life in this design process.

Phase one of the project looked to create a central recreational space for the family’s main residence and provide additional social spaces that would add to this compounds purpose. These improvements include unique additions like an infinity pool, spa, fireplace lounge area, full outdoor kitchen, and a well-maintained lawn area all providing opportunities for relaxation as well as entertainment.

Creating a space for recreation and outdoor activities allows for this family residence to succeed its neighbors in entertainment and gatherings with family and friends – a desirable part of living with such a view. Consideration of the client’s needs were clearly integrated throughout this family compound landscape design process.

In addition, a grand entry water retention and micro-climate feature were added to create an incredible entry approach, take advantage of the prevailing southern winds, and to hold and re-purpose runoff from the site for irrigation. These innovations continue to engage elements from the compound’s surroundings and environment that were truly inspired by nature.

The environment and sustainability were carefully considered in this family compound pool and patio design, with the client in mind, to not take away from the surrounding conditions but to only add to it.